ישיבת הכותל​

מרכז תורני וואהל שע"י מרכז יב"ע

ישיבת הכותל​

מרכז תורני וואהל שע"י מרכז יב"ע

שאל את הרב

שאלות ותשובות

נושאים בשו"ת:

בצל שנחתך בסכין בשרית וחלבית וטוגן

שאלה:

שלום!
חתכתי בצל בסכין בשרית ושמתי את החתיכות בסיר בשרי שעמד על האש עם מעט שמן (הסיר כבר היה רותח). בטעות התחלפה לי הסכין באמצע והמשכתי לחתוך עם סכין חלבית ולשים את החתיכות בסיר הבשרי. כל הכלים אינם בני יומן למיטב זכרוני.

שאלותי:

א.מה דין הסכין החלבי? האם הוא בלע טעם בשר מן הבצל? (חתכתי סמוך ממש למקום שבו חתכתי עם הסכין הבשרית)
ב.מה דין הסיר הבשרי בו טיגנתי את הבצל שנחתך בסכין חלבית (יחד עם הבצל שנחתך בסכין הבשרית)?
תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה,

מספר כללים הנוגעים לשאלה:

  1. בכוח החריפות להפוך דבר הבלוע ש"אינו בן יומו" לבלוע "בן יומו".
  2. דוחק החיתוך של הסכין גורם להפלטה והבלעה של טעמים.
  3. חום הסיר גורם להפלטה והבלעה של טעמים.

אשר על כן, הן הסכין החלבית והן הסכין הבשרית (והן הסיר) הפכו ל"בני יומן". דוחק הסכין הבשרית הפליט טעם בשר לבצל ודוחק הסכין החלבית הפליט טעם חלבי לבצל ובלע טעם בשרי מהבצל. לכן הסכין החלבית והבצל הוטרפו מבשר בחלב, והסכין החלבית טעונה הגעלה.

ביחס לסיר, גם הסיר נטרף וטעון הגעלה כיון שאין בכל הסיר והתבשיל ששים חלקים כנגד חלק הבצל הטרף, וכיון שהסיר חם הוא נעשה בלוע מהבשר בחלב שהיה בבצל.

בשורות טובות.

התשובה ניתנה ע”י רבני הישיבה