שאלה:
יש לי רב בשכונה ושל בית הכנסת בו אני גם מתפלל בשבתות (אני מתפלל לעיתים גם באחרים), והוא גם ליווה אותי באירועים משפחתיים כמו ליווי בברית לבני ללא תשלום.
הרב קורא בתורה, שולח דבר תורה באימייל אחת לשבוע ועושה שני שיעורים שבועיים לקהילה ולכל המעוניין (קיימת קופת תשלום לאחר השיעור, אני הלכתי פעמים ספורות), ותמורת זה מקבל משכורת מבית הכנסת, אך פרנסתו דחוקה (מפרנס 7 ילדים ואשתו עובדת חלקית).
בשנתיים האחרונות, הוא מבקש לשאול ממני את רכבי לנסיעותיו אחת לכחודש, לרוב איני יודע למה (פעם אחת היה להרצאה שלו, פעם ביקשו להסיע קרוב משפחה לשדה התעופה). היות וזה הפך לנוהג של אחת לכחודש, תהיתי אם ראוי לבקש ממנו השתתפות עבור אחזקת הרכב (הוא לרוב משלם סכום משוער רק של הדלק שסובר שבזבז), שגם לי אחזקת הרכב יקרה, ושימוש ברכב אינו דומה לרוב שאר הציוד שמשאילים, כמו אופניים, ריהוט או כלי חשמלי של מטבח, שפער האחזקה וגם החשש להתעסקות אם חלילה תהיה תאונה והוצאותיה הינו גדול מאוד.
אחזקת רכבי הכוללת (ללא דלק) הינה כ-1.2 ש"ח לכל ק"מ אחד, ואפשר לחלקה בין:
אחזקה קבועה שלא משנה כמה ק"מ נוסעים ואם הרב גם יקח את רכבי או לא – אגרת טסט, ביטוחים, ירידת ערך (העלות היקרה ביותר), שעלותה כ-70 אגורות לק"מ (החישוב שעשיתי לפי ההוצאות השנתיות לחלק לק"מ השנתי שרכבי עושה),
לבין בלאי הרכב וטיפולי מוסך שקשור ישירות לכמות הק"מ שנוסעים, שעלותם כמחצית השקל לק"מ (גם חישוב שעשיתי לפי ההוצאות השנתיות לחלק לק"מ השנתי שרכבי עושה).
לא נעים לי לבקש מהרב השתתפותו בהוצאות האחזקה של הרכב, שכן בד"כ הוא נוסע מחוץ לעיר ונניח נסיעה של רק 100 ק"מ הוא יצטרך לשלם לי 120 ש"ח חוץ מהדלק, אך מצד שני, אני מרגיש שאני צריך לממן לו נסיעות אלו, מה גם הוא כבר נסע ברכבי מעל לאלף ק"מ בשנתיים האחרונות, ונראה לי ראוי וצודק שהוא יתחיל גם להשתתף איתי בחלק היחסי שהוא יסע מעתה והלאה, וכך גם יעשה את החישוב הכלכלי שלו אם הוא רוצה לשאול את רכבי או לא.
אציין כי בגדול אשמח שהוא ישתמש ברכבי אם הנסיעה חיונית לו או למשפחתו אחת לתקופה (ואילו הנסיעות היו בשל מצבי חירום, שאלתי זו לא היה עולה כלל – לא הייתי חושב לגבות ממנו שקל), אך אציין שגם אני עושה שיקולים כאלו בנסיעות, ולרוב אם יש תחבורה ציבורית נוחה (בעיקר ללא החלפת כמה אוטובוסים ובשעות המתאימות), אז אעדיף את התחבורה הציבורית על פני שימוש ברכבי (לצד שיקולים של נוחות לא לנהוג, בטיחות, עלות חנייה).
השאלה:
האם ראוי וצודק לבקש מהרב השתתפות במלוא עלות האחזקה או חלקה, ואם כן, כיצד לבקש ממנו?
תשובה:
שלום וברכה,
א. אשריך, שיש לך זכות גדולה לעשות חסד עם תלמיד חכם. כפי שחז"ל אמרו כמה פעמים (למשל ילקוט שמעוני ישעיהו סי' תלא): "ואתם הדבקים בה' אלהיכם חיים וגו', וכי אפשר לאדם לידבק בשכינה, והלא נאמר בו אש אוכלה הוא אל קנא הוא? אלא כל המשיא את בתו לתלמיד חכם, והעושה פרקמטיא לתלמיד חכם, והמהנה תלמיד חכם מנכסיו, מעלה עליו הכתוב כאלו נדבק בשכינה".
אנו למדים כאן שיש עניין גדול שתלמיד חכם יהנה מנכסיך, שזו זכות שלך ועל ידי כן אתה נדבק בשכינה, ועליך לשמוח על הזכות שנפלה בחלקך.
ב. צא וראה, כיצד בדורות עברו היו מתחרים ביניהם בעלי הבתים מי יקח או יסיע את הרב למקום חפצו, ומי ישמש אותו. וכפי שאמרו חז"ל (ברכות ז,ב) גדולה שימושה של תורה יותר מלימודה". ומי שמשמש את הרב זה נחשב יותר מאילו למד תורה בעצמו באותו הזמן.
ובכך שאתה נותן לו את הרכב שינהג בעצמו, אין לך אמנם זכות גדולה כמי ששימש נהג בפועל בשביל הרב, אבל ברור שיש לך קצת שכר של שימוש תלמידי חכמים, ונחשב לך בחינה של לימוד תורה.
ג. בנוסף, חישוב ההוצאות שלך אינו נכון משתי סיבות:
1. בעצמך כתבת שיש שני מרכיבים, הראשון הוצאות שהיו חלות בכל מקרה ללא תלות במספר הקילומטרים וללא שימוש של הרב, העולים לסך 70 אגו' לק"מ. והמרכיב השני מושפע ממספר הקילומטרים, וקשור לשימוש של הרב, העולה לסך 50 אגו' לק"מ. לכן אם ברצונך לבקש השתתפות הרי זה רק על המרכיב השני של 50 אגו' לכל ק"מ, ולא נכון מה שכתבת שברצונך לבקש תשלום של 1.20 ₪ לכל ק"מ.
2. יש לך טעות בחישוב הוצאות האחזקה, יש באינטרנט אתרים עם מחשבונים לחשב עלות נסיעה לפי סוג רכב ומסלול נסיעה, החישוב הוא כולל ולוקח בחשבון את כל מרכיבי העלות: האחזקה והבלאי וכו'. למשל יש חישוב של משרד החינוך שנותן הוצאות רכב למורים + דלק, והוא מביא בשקלול את כל מרכיבי ההוצאה ועולה שם סך כל התשלום בממוצע 1.20 לק"מ כולל דלק.
ד. העולה מדברינו שההוצאה היא קטנה בהרבה מכפי שאתה חושב, במיוחד שמדובר על נסיעה של פעם בחודש מדובר בסכום זניח. ועוד שהעזרה שאתה נותן לרב זו זכות שעומדת לך וכל המשפחה שלך ולכן היה ראוי למי שיכול לרדוף ולחפש הזדמנויות כאלה, להיטיב בחינם לתלמיד חכם.
ה. בנוסף, לאור הנתונים שמסרת על מצבו הכלכלי של הרב, ניתן להחשיב את הסכום כמעשר כספים.
ו. לסיכום, נראה שלא ראוי לבקש מן הרב השתתפות על השימוש ברכב למעט הדלק.
אולם אם לאחר כל דברינו בכל זאת עדיין אתה עומד בדעתך, ראוי שתאמר לרב בצורה שאינה פוגעת (וצריך הרבה ישוב הדעת בדבר זה) שעלות השימוש ברכב שלך היא כך וכך לכל ק"מ (סכום העלות הסופית כולל הדלק), ותתן לו את האפשרות לבחור כיצד לנהוג. בהחלט יתכן שעדיף לו לשכור רכב, או למצוא מישהו אחר שישמח להשאיל לו את הרכב.
התשובה ניתנה ע”י הרב ניר אביב