שאלה:
בס"ד
שלום, במידה וישנם שלושה שותפים שווים בחברה, השותפים לא עשו חוזה, במידה והחברה מראה בסוף השנה רווח של 30,000 דולר, ולכל אחד מגיע מהרווח 10,000 דולר (שהרי החלוקה שווה) אבל למעשה בפועל קיים בחשבון סכום של רק 12,000 דולר ושאר הכסף הלך לקניית סחורה, השאלה – לפי הרווח השנתי נראה שלכל אחד מגיע 10,000 דולר האם יכול לבוא אחד מהשותפים ולמשוך ללא רשות מן החשבון את הסכום רווח שלו 10,000 דולר ? ואחרי משיכתו נשאר בחשבון החברה רק 2000 דולר אחרי המשיכה ויוצא שאין לשני השותפים הנוספים מספיק כסף למשוך את שלהם ?
אגב- השותף שלקח את חלקו טוען שמותר היה לו למשוך מפני שלא היה חוזה, האם זה נכון?
תשובה:
לשואל שלום,
קשה לענות על סמך שמיעת צד אחד בלבד, אלא אענה על דרך האפשר ולא כפסק, כמופיע בספרי החדש "מעשה רשת -האינטרנט בהלכה" עמוד 203 בפרק "כיצד מותר לענות באינטרנט לשאלות בדיני ממונות". אם אינכם מגיעים להסכמה לכו לבורר או בית דין תורניים שיפסקו על ידי שמיעת שני הצדדים.
לגופם של דברים, נראה שטענתו איננה נכונה, ואין לו זכות יתרה על שאר השותפים. באמת אם היה חוזה הולכים אחר הכתוב בו וכל תנאי שבממון קיים, אולם בהיעדר חוזה הולכים אחר המנהג המקובל או אחר הדין המפורש בשו"ע. נראה לי כדבר פשוט וברור שהשותפות היא על דעת שהשותפים יתחלקו שווה בשווה ברווחים הנקיים דהיינו מה שנותר בקופה לאחר ההוצאות.
התשובה ניתנה ע”י הרב ניר אביב