ישיבת הכותל​

מרכז תורני וואהל שע"י מרכז יב"ע

ישיבת הכותל​

מרכז תורני וואהל שע"י מרכז יב"ע

שאל את הרב

שאלות ותשובות

נושאים בשו"ת:

מענה לשיחת חירום ונסיעת אחות לבי”ח ע”י יהודי

שאלה:

שלום לכבוד הרב.

אני עובדת ביחידה של טיפול נמרץ בבי"ח הדסה. לפעמים יש צורך בתגבור נוסף של אחות – שאינה מופיעה בסידור עבודה. לדוגמא: כאשר מתקבל מטופל חדש במחלקה או כאשר נבצר במפתיע מאחת האחיות להגיע. במצב כזה מתקשרים לאחיות ע"מ למצוא מישהי שתמלא את החוסר בכח אדם. נוהל זה נקרא "קריאת פתע" וע"מ לבצע אותו צריך אישור מיוחד מהנהלת בית החולים. כלומר, לא כל אחות או מנהל יכול "להקפיץ" סתם כך אחות מהבית אלא צריך לכך עילה מספקת ע"מ שההנהלה תאשר זאת. חסר באחות ביחידת טיפול נמרץ עלול לפגוע במטופלים עד כדי סכנת נפשות. מאידך, אין הכרח שייווצר מקרה שיוביל להתדרדרות כלשהי במצב הרפואי ביחידה וזה רק בגדר חשש.

שאלותיי הן:

א.     האם מותר לאחות טיפול נמרץ לענות בשבת לטלפון לקריאת פתע מהיחידה בזמן שהיא שוהה בביתה? מדובר על קריאה למשמרות שיתבצעו בשבת בלבד. כמו כן, האחיות אינן בכוננות לקריאת פתע.

ב.     האם כאשר אחות אינה יכולה להגיע למשמרת בשבת עדיף שלא תענה לשיחה ותברר על מהותה? עצם העברת המסר מקלה על חיפוש האחות וכתוצאה מכך אף נמנעים חילולי שבת רבים הנובעות מהתקשרויות מיותרות.

ג.      האם במקרה הנ"ל שאחות "מוקפצת" לבית החולים בשבת, מותר לה לנסוע לבית החולים עם נהג הסעות יהודי? ע"פ רוב ל"קריאת פתע" שולחים הסעה במיוחד לאותה אחות והיא נמצאת בהסעה לבדה עם הנהג. מטבע הדברים נהג ערבי מהווה חוסר נעימות ואף חשש סכנה יותר מנהג יהודי.

תודה רבה.

תשובה:

שלום רב,

א. מותר לאחות לענות בשבת לשיחת טלפון מיחידת טיפול נמרץ בה היא עובדת, כיון שמדובר בספק פיקוח נפש.

ב. מותר לאחות הנ"ל לענות לשיחה זו גם אם היא יודעת בוודאות שאין בכוחה להועיל במשהו, אם חוסר המענה עלול לעכב מציאת אחות חלופית ויביא לידי ספק נפשות.

ג. כיון שמדובר בספק פיקוח נפש, מותר לאחות הנ"ל לנסוע לבית החולים עם נהג יהודי. ברם, בסיום המשמרת, אחות זו אינה יכולה לשוב עמו, אא"כ בלאו הכי הוא נוסע להביא אחיות אחרות העוסקות בפיקוח נפש ובלבד שהנהג לא יעשה עבורה שום פעולה האסורה בשבת. דהיינו, שלא ישנה מן המסלול המתוכנן והאחות תרד במקום אסיפת אחיות העוסקות בפיקוח נפש. וכן לא תפתח את הדלת אם כרוך בכך חילול שבת, כגון הדלקת נורה. אלא תמתין שפתיחת הדלת תיעשה עבור אחיות הבאות לעסוק בפיקוח נפש וכדו'.

אפשרות נוספת היא לשוב לביתה באמצעות נהג גוי.

 

כל האמור אינו מדבר ביחס לאחות המתגוררת יותר משניים עשר מיל (=11.52 ק"מ לפי הרא"ח נאה) מחוץ לעיר שזהו תחום שבת מדאורייתא.

בשורות טובות.

התשובה ניתנה ע”י מו”ר הרב אביגדר נבנצל שליט”א