שאלה:
האם ניתן לאכול אוכל שאדם חילוני שיודע הלכות כשרות הכין והוא אומר שהאוכל כשר?
אם לא, האם במצב שהחילוני אומר שגם הוא בעצמו מקפיד לאכול רק כשר הדין יהיה שונה(כלומר מה ההגדרה של "חילוני" בעניין כשרות וכן האם ניתן לסמוך על כל מי שמגדיר עצמו דתי)?
האם כאשר קונה חילוני אוכל (שאינו בקופסא) ניתן לסמוך על אמירת החילוני שקנה ממקום כשר אם אינו משיח לפי תומו?
האם כאשר החילוני קונה אוכל בקופסא שיש עליה תווית כשרות מותר לאכול מקופסא זו במידה והחילוני כבר פתח אותה (ולא ראינו אותה מרגע הפתיחה ועד עכשיו)?
האם יש בעיה להשתמש בכלים של חילוני שהוא משתמש בהם לצורך אוכל קר (כלומר האם חוששים לכך שהוא השתמש בהם באופן חריג גם לאוכל לא כשר חם)?- האם זה משנה כאשר הוא אומר לנו שהוא לא השתמש בו מעולם לצורך חם כשאינו משיח לפי תומו?
תשובה:
שלום רב,
לאדם שאינו שומר תורה ומצוות אין חזקת כשרות ולכן אין סומכים עליו, אא"כ "קים לי" (=ברור לי) שהוא שומר כשרות כדבעי. כלומר, באופן נקודתי, ברור לי שהאוכל שהוא מציע לי נעשה ע"פ הקפדת הכשרות על כל פרטיה.
כנ"ל לעניין אוכל שנתעלם מעינך. אם יש סיבה סבירה שאותו אדם שאינו שומר תו"מ יחליף את תכולת האוכל בעל תוית ההכשר, באוכל שאינו בהכרח כשר – אין לאוכלו. אך אם "קים לי" שהוא לא שינה מתכולת המוצר שיש עליו את תוית ההכשר – מותר לאוכלו.
כנ"ל לעניין כשרות הכלים. בלא להיכנס לכללי כשרות הכלים (נותן טעם, בן יומו וכו', שימוש עכשווי בקר / חם, נקי או לכלוך בעין וכן על זו הדרך), אם אדם שאינו שומר תו"מ אמר שמעלום לא השתמש בכלים אלו בחם, אין לו חזקת כשרות ואין לסמוך עליו. אך אם "קים לי" שהוא דובר אמת ניתן לסמוך על דבריו.
בשורות טובות.
התשובה ניתנה ע”י מו”ר הרב אביגדר נבנצל שליט”א