ישיבת הכותל​

מרכז תורני וואהל שע"י מרכז יב"ע

ישיבת הכותל​

מרכז תורני וואהל שע"י מרכז יב"ע

שאל את הרב

שאלות ותשובות

נושאים בשו"ת:

ריבית בתשלום עבור רכישת בית

שאלה:

ב"ה רכשתי בית, חתמתי על חוזה. הקבלן מתחייב לסיים את הבית תוך שנתיים, כאשר פריסת התשלומים הם כל שלשה חדשים תשלום זהה, אשר צמוד למדד תשומת הבניה. התשלום משולם לבנק, אשר ערב לסיום הבניה. רציתי להוסיף בחוזה שזה יהיה על פי היתר עיסקא, אבל המשווק אמר שא"א לשנות את החוזה. מי שמשלם את כל הסכום מראש, הרי שהוא כבר סיים את חובו ואין הוא צריך לשאת את מדד תשומת הבניה, בין אם זה ירד ובין אם המדד יעלה.
שאלתי היא: האם אני חייב עכשיו לשלם בתשלומים? כדי להנצל מריבית?או שאני רשאי לשלם הכל מראש? כמו כן האם אפשר לעשות היתר עיסקא כשטר נפרד מהחוזה, לפני שאני משלם את כל הסכום. ובכלל האם תשלום בצורה כזאת של תשלומים צמודים למדד יש בזה בעיה של ריבית, ומה עושים כדי להנצל? יש לציין שבעת החתימה אמרתי לעצמי שהכל יהיה על פי היתר עיסקא, אבל כמובן שהמשווק לא יודע מה זה היתר עיסקא ולא שמע אותי אומר זאת.
אודה לתשובתכם המהירה. אבי.

תשובה:

לכתחילה רצוי וכדאי תמיד להוסיף סעיף בחוזה האומר שהכל נעשה על פי היתר עיסקה, וניתן לעשות זאת בשטר נפרד מהחוזה אך יהיה מצויין בו שהנאמר מתייחס לחוזה. אמירה בעל פה בינך לבין עצמך אינה מועילה, וצריך לציין בכתב או בשעת הדחק לסכם עם הקבלן בעל פה. צריך להסביר לקבלן שאינו מסתכן בכך שמציין שפועל על פי היתר עיסקה.

עם זאת, מהנימוקים הבאים במקרה שלנו אין בעיה של ריבית:

1. מדובר במכר ולא בהלוואה, ולכן הוי ריבית מדרבנן ולא מדאורייתא.

2. מאחר והמדד עשוי לעלות או לרדת, יש כאן רק ספק ריבית.

3. הבית אינו בנוי עדיין ואין כאן מכר אלא התחייבות למכור בית, ואם כן המחיר שדורש הקבלן הוא על הוצאות הבנייה. עלות  הבנייה תלויה בעלות החומרים והיא משתנה ומגולמת, ונמצא שהמחיר שגובה הקבלן הוא עבור ההוצאות ולאין כאן שכר המתנת המעות. במידה והקונה משלם מראש את כל הסכום לוקח הקבלן על עצמו את הסיכון של עליית תשומת הבנייה, אך הוא נהנה מכך שכל הכסף נמצא בידו, וניתן לראות זאת כהנחה.

התשובה ניתנה ע”י הרב ניר אביב