שאלה:
ישנם אנשים הנרתעים להשתדך עם בן זוג או בת זוג במקרה שהוריהם גרושים, האם רתיעה זו מוצדקת? ובפרט לאור העובדה שבימינו גירושין אינם תופעה נדירה.
ושדכן שבא להציע לפנוי, פנויה שההורים גרושים, כיצד הוא יכול לשכנע את הבחור שאין עם התופעה הזו כל בעיה ?
תשובה:
שלום רב,
בדבריך שני חלקים, בתחילת דבריך הצגת שאלה, האם רתיעה זו מהעובדה שההורים גרושים מוצדקת. בסוף דבריך, כבר הבעת את דעתך בשאלה זו “שאין עם תופעה זו כל בעיה”, ואתה מחפש דרך לשכנע גם את הבחור.
אתחיל עם סוף דבריך, כיצד הוא (השדכן) יכול “לשכנע” את הבחור.
בכלל, לא כדאי לבוא בעמדה של “לשכנע”, שיש בה יותר מצליל של “להכניע” את האחר. יש מקום להאיר לו את המציאות באור אחר, כך שיוכל הוא להחליט. ובשידוכים, כשהבחור נרתע מסיבה כלשהי, יש מקום להרחיב לפניו את המבט, כך שיראה את ה”חסרון” בבחורה שלפניו ביחס נכון ל”יתרונות” הרבים שיש בה וישקול ביחס ראוי. אין מקום לבטל את ה”חסרון” שנראה כך בעיניו, רק בגלל שבעיניך זו לא מהווה בעיה. להפך, ההזדהות עם הקושי, יחד עם הרחבת המבט, כאמור, תעזור לו יותר.
ולגופו של עניין, זה שהעובדה שההורים גרושים יוצרת תגובה של רתיעה היא דוגמא טובה למקרים רבים שה”עובדה” גוררת “תגובה”. אין ספק שבין העובדה, שאין עליה חולק, לבין התגובה שהיא בדרך כלל סובייקטיבית, עוברת ה”פרשנות לעובדה” המהווה בסיס לתגובה. ופה בדרך כלל ישנן כמה פרשנויות אפשריות, והארה/הערה, ברוח זו, יכולה להביא לחשיבה מחודשת. היינו, “את העובדה הזו אפשר לראות גם באור אחר”. ובמקרה שלפנינו, יש מקום להזדהות עם התגובה של הרתיעה, אם הפרשנות לעובדה היא החשש שהבחורה שגדלה בבית ש”אינו מתוקן” הושפעה גם היא מהמצב, יצרה לעצמה מבט מעוות על חיי הנישואין בפרט, או שבכלל, היא נושאת עכבות רגשיות כאלה או אחרות. אמנם, מצאנו גם תופעה הפוכה, שדווקא מבתים כאלה גדלו בחורות או בחורים, שהמצב הביא אותם למבט יותר בוגר, הם ראו דוגמא של “מה לא”, ופתחו צפייה וכוחות מתאימים לבנות בית בריא. אין ספק שהבית משפיע על הילדים שגדלים בו אך מה שצריך לעניין בעיקר את הבחור שנפגש עם הבחורה זה לא הוריה אלא ההשפעה שאלה השפיעו על הבחורה (זוהי הסיבה שההדרכה המקורית של חז”ל הייתה, “שישא בת תלמיד חכם” מצד מה שקלטה במובן הרוחני-מידותי מבית ההורים).
ולכן במקרה שלפנינו ראוי לשים לב היטב ,יותר ממקרה רגיל, לאופייה של הבחורה, כנ”ל, ואם מתברר שאכן זו בחורה טובה ושמחה, מודעת לבית הגידול שלה ומגיבה בצורה בוגרת, אין מקום “לפסול” אותה על-הסף רק בגלל “חטאי ההורים”.
ויש מקום לתקווה ש”ברא מזכה אבא”, בעזרת ה’.
התשובה ניתנה ע”י הרב אבנר ששר