ישיבת הכותל​

מרכז תורני וואהל שע"י מרכז יב"ע

ישיבת הכותל​

מרכז תורני וואהל שע"י מרכז יב"ע

שאל את הרב

שאלות ותשובות

נושאים בשו"ת:

שימוש במיקרוגל למאכלים בשריים וחלביים

שאלה:

תלמידי משתמשים במיקרוגל ציבורי ומחממים בו בד"כ אוכל בשרי. לעתים יש המגיעים עם פיצה או בורקס חלביים. האם יכולים לחמם בו ? ואם כן, באלו תנאים ? בברכה

תשובה:

 

שלום וברכה,

במיקרוגל החום מתפשט מהמזון החוצה, והדפנות רק מושפעות מהאדים. לכן קל דינו של המיקרוגל מדין תנור.

החשש במיקרוגל הוא, שמא בעת הבישול הבשרי, למשל, יעברו אדים חמים ישירות מהמאכל לדפנות, ייספגו בתוכן, ובאותה דרך יחזרו ויאסרו את המאכל החלבי שיחומם לאחר מכן.

ניתן להשתמש באותו תנור מיקרוגל הן לבשרי והן לחלבי, בתנאים האלה:

יש לייחד מגשים שונים לשימוש חלבי ולשימוש בשרי (וכן ל'פרווה'). זאת, כדי למנוע גלישת שני סוגי המאכלים על אותו מגש, דבר העלול לאסור את האוכל הנמצא בכלי שעליו.

יש לקבוע מראש איזה משני הסוגים (בשר או חלב) יכוסה תמיד, כדי למנוע אפשרות של מגע אדים חמים מדפנות התנור. הכיסוי אינו חייב להיות הרמטי, ודי בשקית מתאימה או בקופסת קרטון, מאחר שהאדים המשתחררים בדרך זו הם מועטים, ועד הגיעם לדפנות הם מספיקים להצטנן. (למהדרין כדאי להקפיד על כיסוי מתמיד, הן של מאכלי בשר והן של מאכלי חלב. מאכלי 'פרווה' אינם דורשים כיסוי גם למהדרין).

כל הנ"ל אמור בשימוש הרגיל. אולם אם מפעילים את ה'השחמה', כי-אז דינו של התנור ככל תנור חשמלי. במיקרוגל שבו משתמשים לחלבי ולבשרי, חובה לנקות אז את דפנות התנור מכל שיירי אוכל, להפעיל את ה'השחמה' דקות אחדות בחום המרבי, ורק לאחר מכן להכניס את המאכל ולהשחימו.

לפני הכשרת מיקרוגל יש לנקותו היטב ולהימנע משימוש בו במשך 24 שעות. אחר-כך יש להרתיח בו (בכלי כשר) כחצי ליטר מים עד שיתאדו, כך שהמכשיר יתמלא אדים חמים במידה המרבית.

מקורות: שו"ת והנחיות מהרה"ג ר' לוי"צ הלפרין שליט"א, ראש מכון מדעי-טכנולוגי להלכה, ירושלים (טרם נדפסו), ע"פ שו"ע יו"ד סי' צב ס"ח, צג ס"א בהגה"ה, קח ס"א ונו"כ; פר"ח סי' קכא ס"ק טו; פרמ"ג במשבצות ר"ס צד. וראה שנתון 'תחומין' כרך ח' עמ' 21. 'מטבח כהלכה', ירושלים תשנ"א, עמ' נה-פח.

 

התשובה ניתנה ע”י הרב לירון כהן