שאלה:
האם מותר להכניס לתנור שמבשלים בו גם בשרי וגם חלבי, דבר אוכל בשרי אם יום לפני כן לא הוכנס בו משהו חלבי, והמאכל הבשרי שמכניסים כעת עטוף היטב בנייר כסף כמה פעמים?
תשובה:
שלום וברכה,
בתנור אותו את מתארת בשאלתך יש להתייחס לשתי בעיות:
א. טעם האיסור של בשר בחלב הבלוע בדפנות התנור הנפלט למאכלים הכשרים הנאפים בו.
ב. הממשות של איסור בשר בחלב שקיים בעין על דפנותיו הפנימיים של התנור ושעלול ליפול לתוך המאכל.
במציאות אותו את מתארת בשאלתך שתי הבעיות אינן קיימות.
לגבי הבעיה הראשונה טעם האיסור הבלוע בדפנות התנור נפגם לאחר 24 שעות ואין ביכולתו לאסור מאכלים.
לגבי הבעיה השניה מכיוון שהמאכל הכשר עטוף בצורה טובה כמה פעמים אין חשש שאיסור בשר בחלב ממשי יכנס לתוך המאכל.
אגב, כך מחממים אוכל כשר בכל חברות התעופה בעולם (חוץ כמובן מחברות ישראליות). אוכל כשר שסגור היטב בשני כיסויים מתחמם בתנורי המטוס שכמובן הינם טרפים. במציאות זו יש להקפיד כי בעת הגשת האוכל המגשים עדיין מכוסים ואטומים ולא נפתחו קודם הגשתם לנוסע.
להלן מספר מקורות לכך שהחשש לאיסור הוא רק במציאות של סירים מגולים: שו”ע יור”ד סימן ק”ח סע’ א בשו”ע וברמ”א; משנ”ב סימן תנ”א ס”ק קל”ו; שו”ת אגרות משה יור”ד א’ בתשובותיו בסימן מ’ ובסימן נ”ט.
התשובה ניתנה ע”י הרב לירון כהן