שאלה:
בס"ד
שלום לכבוד הרב ניר!
ישנם אתרי אינטרנט שמופיע בהם "תנאי שימוש"
שאלתי היא האם מחובתי לקרוא את "תנאי השימוש" של כול אתר אינטרנט לפני שאני גולש בו?
או שאני יכול לגלוש ולהשתמש באתר האינטרנט ללא צורך בקריאת "תנאי השימוש" ?
שאלתי נובעת, מכך שאני מרגיש שאולי אסור לי להשתמש בשום אתר אינטרנט עד שאני אקרא את "תנאי השימוש" . כי יכול להיות שבעל האתר האינטרנט הגדיר תנאים מסויימים לשימוש באתר האינטרנט שלו.
מה עלי לעשות? מה הדין כלפי?
תשובה:
מי שמגדיר תנאי שימוש לגלישה באתר שלו מן הסתם יודע שרובם ככולם של הגולשים אינם טורחים לקרוא את תנאי השימוש, ואפילו אם צריך לסמן וי על קריאת תנאי השימוש וקבלתם, בעל האתר מודע לכך שהגולשים מסמנים וי ללא שבאמת טרחו לקרוא את כל מה שכתוב שם. וצריך לדעת שמבחינה הלכתית ומשפטית, מי שמסמן שקרא והסכים לתנאי השימוש הרי שהוא מחוייב לכל מה שכתוב שם אף שאינו יודע מה באמת כתוב שם. ועל כך סומך בעל האתר, ולכן לא ממש משנה לו אם קראת או לא.
עיין בפסק השולחן ערוך (חושן משפט הלכות הלואה סימן מה סעיף ג) שפסק:
"הודאה בחתם ידו, והשטר בגופן של עובדי כוכבים, והדבר ברור שאינו יודע לקרות, ויש עדים שחתם עד שלא קראו, מכל מקום מתחייב הוא בכל מה שכתוב בו".
וכעין זה פסק הרמ"א במקום אחר (שם הלכות הלואה סימן סח סעיף ב):
"שטר העשוי לפני עובדי כוכבים, והלוה בעצמו חתום עליו, אף על פי שאינו יודע לקרות, חייב בכל מה שכתוב בו, דהרי גמר בדעתו להתחייב ולכן חתם עצמו, ובודאי קראוהו לפניו והאמין לקורא ההוא (תשובת רשב"א סימן תתקפ"ה)".
ועיין שם בסמ"ע שכותב שכל מי שחותם על שטר אף שלא קרא את השטר גומר בדעתו להתחייב בכל מה שכתוב בשטר. ועיין בביאור הגר"א שם שמביא ג' מקורות בש"ס לדבר זה.
התשובה ניתנה ע”י הרב ניר אביב