שאלה:
האם יש חיוב הלכתי לשלם כאשר חונים בכחול לבן?
חניתי בחניון ציבורי כאשר התשלום מבוצע ביציאה. החיוב הינו בדרך כלל 15-40 שקלים. כאשר יצאתי מהחניון לא היה אף אחד בכניסה. חיכיתי כ – 10 דקות ואף אחד לא הגיע. האם חל עלי חיוב לשלם? האם ניתן לעשות אומדן כי במקרה כזה בעל הבית מוחל מראש כיון שמסתמא מבין שאף אחד לא "ירדוף" אחריו?
תשובה:
שלום וברכה,
א. חניה בכחול לבן מותרת בתשלום על פי חוק עזר עירוני, ותוקף החיוב לשלם תלוי בשאלה האם יש לעירייה מקומית דין ז' טובי העיר. ז' טובי העיר העמידום עליהם הציבור כפרנסים לעניני העיר, והרי הם כאפוטרופסים עליהם (מהרשד"ם חיו"ד סי' קעה). מסתמא יש לעירייה כח של ז' טובי העיר, אמנם ישנו מי שסובר שטובי העיר צריכים באמת להיות 'טובי' העיר, ואם אינם שומרי תו"מ, או לחילופין נבחרו על ידי מי שאינם שומרי תו"מ אין להם כח של ז' טובי העיר. אך להלכה למעשה מוסכם יש לעירייה היום דין ז' טובי העיר ויש תוקף הלכתי לחוקיה כל עוד אינם סותרים לחוקי התורה. לכן לכתחילה צריך לשלם על החנייה, אולם בדיעבד אם חנה ולא שילם ולא קבל קנס, הוא פטור מלשלם, שכך שמעתי שהוא המנהג המקובל.
ב. לגבי חניון ציבורי, באמת נראה שאתה צודק, במה שכתבת שבמקרה כזה בעל הבית מוחל מראש כיון שמסתמא מבין שאף אחד לא "ירדוף" אחריו, ולכן אתה פטור משלם.
בשורות טובות.
התשובה ניתנה ע”י הרב ניר אביב